Den stora knoppboken är en botanisk fälthandbok som behandlar Sveriges lövfällande lignoser i vintertid. Den innehåller nycklar för över 300 taxa av våra vanligaste träd och buskar och över 200 artbeskrivningar. Den innehåller också ett omfattande kapitel om karaktärer och botanisk terminologi för om vintern förekommande termer och karaktärer. I boken finns både vilda och förvildade samt vanligare odlade träd och buskar representerade.
FÖRHANDSVISNING AV SIDUPPSLAG
FÖRHANDSVISNING AV SIDUPPSLAG
Pris: 500 kr inkl. moms (frakt tillkommer)
Beställning görs genom att fylla i formuläret nedan under fliken beställningsformulär. Inga uppgifter sparas på sidan men om du ändå är orolig så kan du istället beställa boken genom att maila mig på:
TRYCK HÄR FÖR ATT VISA MAILADRESS
Jag som skrivit boken heter Claes Lööw och är amatörbotaniker / naturentusiast. Mitt stora intresse för växter började någonstans när jag var 20 och gick med i fältbiologerna samt läste en sommarkurs i artkunskap på Göteborgs universitet.
Jag hade turen att kunna delta i många utflykter med fältbiologerna och fick lära mig oerhört mycket av andra medlemmar i klubben.
      Jag är sådan till naturen att jag har lätt att sugas in i saker som intresserar mig. Och så blev mitt intresse för växter.
Det var inte ovanligt att jag låg och bläddrade i nya nordiska floran när jag skulle sova och att växtdelar svävade omkring på insidan av ögonlocken när jag blundade.
Jag fick aktivt träna på att inte vilja sortera och sätta namn på all växtlighet jag såg för att överhuvudtaget kunna njuta av en naturupplevelse som folk.
      Växterna har sedan dess haft stort inflytande i mina livsval. Sedan 2013 har jag jobbat med trädgårdsskötsel på olika sätt och sedan 2017 är jag utbildad arborist. Och jag är säker på att vad jag än kommer att syssla med om 10 år så är växterna med där också.
I samband med mitt växtintresse skaffade jag mig min första kamera. Det var en digital systemkamera (Canon 1000D) som jag köpte begagnat av en vän.
Andra vänner lärde mig att använda den. Kameran följde med mig jämt och jag började att bygga upp systematiskt sorterade bibliotek av växter i datorn.
     
Ganska tidigt gick motorn sönder i objektivet som då enbart gick att använda med manuell fokus. Detta gjorde att jag också började lära mig kamerans olika funktioner på allvar.
Efter 4 år och tiotusentals foton så gick slutaren sönder, och i ett desperat försök att själv byta denna lyckades jag rosta kretskortet i kameran när jag råkade kortsluta kapacitatorn till blixten. Detta visade sig dock vara mycket turligt eftersom att jag inte hade förstått hur oerhört mycket bättre kameror hade hunnit bli på den tiden. Jag köpte en ny begagnad kamera (Canon 600D).
     
Funktionen "live view" som gör att jag kan zooma in digitalt och ställa in minutiöst exakt fokus gjorde att jag kunde sätta kameran på stativ och fota små föremål med mycket bättre precision än innan. Och ovanpå detta var också upplösningen som från en annan värld. Det var nu jag på allvar började fota knoppar!
     
På internet såg jag en videoguide på hur jag fotar av ett objekt med stort skärpedjup genom att sammanfoga flera foton med olika fokus och jag insåg direkt att detta kunde appliceras på mitt knoppfotande.
Ett stort problem när en fotar små ting är just att skärpedjupet blir så litet. Detta kan såklart lösas genom höga bländartal men det är på bekostnad av skärpa och kräver längre slutartider.
Således var detta precis vad jag behövde lära mig!
     
En lång tid satt jag och sammanfogade foton manuellt.... jag visste nämligen inte att det fanns program som gör detta åt dig.
Detta är oerhört tidskrävande och ger ofta ett mindre bra resultat än vad du kan få med ett program. Så när jag fick testa att sammanfoga fotona med hjälp av ett program så var allt löst. Nu kunde jag effektvt börja producera riktigt fina foton!
     
Och än idag fortsätter mitt fotobibliotek att växa, men nu även med fokus på annat än knoppar.
Följ gärna mitt mycket tramsiga konto på instagram för att få se fler fantastiska foton!